Artiklar | Frukost | Recept

Så gör du saftig aprikosmarmelad på färska aprikoser!

Är du sugen på att göra din egen aprikosmarmelad på färska aprikoser? Då har du kommit helt rätt! Att göra marmelad är både enkelt och roligt, och med bara några få ingredienser kan du få till en saftig och välsmakande marmelad.

Dessutom passar aprikosmarmelad perfekt på frukostmackan, i bakverk eller som fyllning. Här delar vi med oss av en enkel och tydlig guide till hur du går tillväga. Låt oss dyka in!

Förberedelser och val av aprikoser

Det finns inget bättre än att använda färska aprikoser när du gör din marmelad. Se till att välja aprikoser som är mogna men inte övermogna. Kolla att det inte finns några träiga bitar vid kärnans fäste, då dessa kan påverka konsistensen negativt. Du kan välja mellan olika sorter, men den mindre varianten med röda inslag är en favorit hos många.

Om du har ett helt kilo aprikoser kan du göra en riktigt stor sats av aprikosmarmelad på färska aprikoser. Men om du är osäker på mängden kan du alltid börja med lite mindre. Om du dessutom vill experimentera, har vi också tips för andra marmelader som rabarbermarmelad med ingefära som kan ge spännande smaker! Men låt oss nu fokusera på den klassiska aprikosmarmeladen.

Ingredienser till aprikosmarmelad

Här är vad du behöver för att göra riktigt god aprikosmarmelad:

  • 1 kg färska aprikoser (rensa, utan kärnor)
  • 130 g vatten (1 dl + 2 msk)
  • 1 kg strösocker
  • 1 msk citronjuice
  • Skalet av 1/2 citron
  • Några kärnor från aprikoserna

Koka marmeladen

Nästa steg är att börja koka marmeladen. Här är hur du gör det:

  1. Rensa aprikoserna och lägg dem i en tjockbottnad gryta. Lägg några kärnor åt sidan.
  2. Häll på vattnet, sätt på medelvärme och lägg på ett lock.
  3. Rör försiktigt om ibland tills det börjar koka. Ta av locket när det väl kokar.
  4. Koka försiktigt tills alla aprikoserna är mjuka, men inte sönderkokta. Rör från botten ibland så inget fastnar.
  5. Tillsätt socker, citronjuice och citronskalet. Rör om försiktigt. Sätt samtidig in ett litet fat i frysen för att testa marmeladens konsistens senare.
  6. Koka upp och koka på medelvärme.
  7. Skumma av marmeladen vid behov.
  8. När marmeladen börjar tjockna, lägg en klick på fatet och ställ tillbaka det i frysen. Om det bildas ett spår som inte rinner igen, är marmeladen klar.
  9. Alternativt kan du använda en kökstermometer. När marmeladen når 104 grader, är den färdig.
  10. Knäck kärnorna och ta ur mandeln.
  11. Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar och lägg i en aprikosmandel innan du försluter locket.
  12. Förvara helst svalt i en källare. Marmeladen kan även frysas och håller sig långt in på vintern.

Servering och användning

Nu när du har gjort din egen aprikosmarmelad på färska aprikoser, är det dags att lägga ut den på mackorna eller använda den i dina favoritrecept. En klick marmelad kan förvandla en enkel frukost till något helt fantastiskt. Den passar utmärkt på nybakat bröd, i fyllningar till bakverk, eller till och med som topping på glass. Möjligheterna är oändliga!

Det är också värt att nämna att hemmagjord aprikosmarmelad är en utmärkt present. Fyll fina glasburkar med den glansiga marmeladen och ge bort dem som gåvor. Det kommer säkerligen att uppskattas av vänner och familj.

Fakta och statistik om aprikoser

Visste du att aprikoser är rika på vitaminer och mineraler? Här är några intressanta fakta:

NäringsämnePer 100 g aprikoser
Kalorier48 kcal
Kolhydrater12 g
Fiber2 g
Vitamin A1926 IU
Vitamin C10 mg

Dessa fantastiska frukter är inte bara delikata, utan de bär också på många hälsofördelar. Så varför inte njuta av dessa underbara frukter och göra din egen aprikosmarmelad på färska aprikoser? Det är en perfekt sätt att bevara smaken av sommaren hela året runt!

Lämna en kommentar