Recept | Artiklar

Vad kan jag laga med krusbär? Recept och tips

I denna artikel kommer vi att utforska olika krusbär recept och ge dig tips på vad du kan göra med krusbär. Krusbär är en mångsidig frukt som finns i både röda och gröna varianter. Många har barndomsminnen av att plocka krusbär och njuta av deras unika smak. Vi kommer att dela med oss av flera läckra recept som inkluderar marmelad, curd, pajer, desserter och sylt.

Krusbärsmarmelad

Krusbär innehåller naturligt pektin vilket gör dem idealiska för att göra marmelad. En klassisk krusbärsmarmelad är både enkel att göra och perfekt att ha på frukostbordet. Du behöver bara några få ingredienser: krusbär, socker och lite citronjuice. Koka upp allt tills det tjocknar och häll sedan upp i steriliserade burkar. Denna marmelad är utmärkt att använda på rostat bröd eller som fyllning i bakverk.

Krusbärscurd

Krusbärscurd är en mångsidig ingrediens som kan användas i kakor, pajer och på toast. För att göra krusbärscurd behöver du krusbär, socker, ägg och smör. Koka krusbären tills de är mjuka och passera dem genom en sil. Blanda sedan med socker och ägg och koka tills det tjocknar. Tillsätt smör och låt svalna. Krusbärscurd kan förvaras i kylskåp och användas som en läcker fyllning i olika desserter.

Krusbärspaj

En krusbärspaj är ett utmärkt sätt att njuta av krusbärens rika smak. Pajen kräver en enkel deg och en fyllning av krusbär, socker och lite mjöl för att tjockna. Baka pajen tills den är gyllenbrun och servera med vaniljsås eller glass. Krusbärspaj är mindre syrlig än andra bärpajer, vilket gör den till en favorit hos många.

För att göra en krusbärspaj behöver du följande ingredienser:

 • 200 g krusbär (röda eller gröna)
 • 150 g socker
 • 2 msk mjöl
 • Pajdeg (hemmagjord eller köpt)

Förberedelse

 1. Börja med att förvärma ugnen till 180 grader Celsius.
 2. Rensa och skölj krusbären noggrant.
 3. Blanda krusbären med socker och mjöl i en skål. Detta hjälper till att tjockna fyllningen under bakningen.

Montering och bakning

 1. Kavla ut pajdegen och placera den i en pajform.
 2. Häll krusbärsblandningen i pajformen och fördela jämnt.
 3. Täck pajen med ett lock av deg eller skapa ett galler av degremsor.
 4. Grädda pajen i ugnen i cirka 35-40 minuter, eller tills degen är gyllenbrun och fyllningen bubblar.

Servering

Låt pajen svalna något innan servering. Krusbärspaj smakar fantastiskt med en klick vaniljsås eller en skopa glass. Denna paj är ett perfekt exempel på vad man kan göra med krusbär och visar hur mångsidiga de är i olika recept.

Krusbär och vit choklad dessert

Krusbär och vit choklad är en fantastisk kombination i desserter. En enkel dessert kan göras genom att kombinera krusbär med smält vit choklad och lite grädde. Servera i små glas och dekorera med färska krusbär. Denna dessert är både elegant och lätt att göra, perfekt för en somrig middag.

För att göra denna krusbär dessert behöver du följande ingredienser:

 • 200 g krusbär (röda eller gröna)
 • 100 g vit choklad
 • 2 dl vispgrädde
 • Färska krusbär för dekoration

Förberedelse

 1. Börja med att smälta den vita chokladen i ett vattenbad. Rör om tills chokladen är helt smält och slät.
 2. Vispa grädden tills den blir fast men fortfarande mjuk.
 3. Rensa och skölj krusbären noggrant.

Montering

 1. Blanda de smälta krusbären försiktigt med den smälta vita chokladen.
 2. Vänd ner den vispade grädden i choklad- och krusbärsblandningen tills allt är väl blandat.
 3. Skeda upp blandningen i små glas eller dessertskålar.

Dekoration och servering

Dekorera varje glas med några färska krusbär på toppen. Servera omedelbart eller låt stå i kylskåpet tills det är dags att njuta av desserten. Denna krusbär dessert är ett perfekt exempel på vad man kan göra med krusbär och visar på deras mångsidighet i olika recept.

Krusbärssylt

Krusbärssylt är en klassiker som passar utmärkt till vinterpannkakor. För att göra krusbärssylt behöver du krusbär, socker och lite vatten. Koka upp allt tills det når rätt konsistens och häll sedan upp i steriliserade burkar. Krusbärssylt är hållbar och kan förvaras länge, vilket gör den till en perfekt ingrediens att ha till hands under hela året.

Ingredienser

 • 500 g krusbär (röda eller gröna)
 • 400 g socker
 • 1 dl vatten

Tillagning

 1. Rensa och skölj krusbären noggrant.
 2. Lägg krusbären i en stor kastrull och tillsätt vatten.
 3. Koka upp på medelhög värme tills krusbären börjar mjukna.
 4. Tillsätt sockret och rör om tills det har lösts upp helt.
 5. Låt blandningen koka på låg värme, rör om då och då, tills sylten tjocknar (cirka 20-30 minuter).

Förvaring

 1. Häll den varma sylten i steriliserade burkar.
 2. Förslut burkarna ordentligt och låt dem svalna.
 3. Förvara på en sval och mörk plats.

Krusbärssylt är inte bara läcker utan också mångsidig. Den kan användas på bröd, som fyllning i bakverk eller som tillbehör till olika rätter. Detta recept är ett utmärkt exempel på vad man kan göra med krusbär och visar hur användbara de är i köket.

Krusbär: En smakfull avslutning

Krusbärens mångsidighet är obestridlig. Från marmelad och curd till pajer och desserter—möjligheterna är många. De röda krusbären tillför en extra dimension till traditionella recept, medan de gröna erbjuder en frisk syrlighet. Genom att använda krusbär kan du skapa allt från en enkel sylt till en elegant dessert med vit choklad. Det är tydligt att krusbär inte bara är en frukt att njuta av i barndomens trädgård utan även en värdefull ingrediens i köket. Vad kan man göra med krusbär? Svaret är enkelt: nästan allt.

Lämna en kommentar